“We bieden onderwijs op maat. Leerlingen kunnen op ieder moment in het schooljaar bij ons op school starten. De achtergrond van onze leerlingen is zeer divers. De kinderen hebben al een taalontwikkeling achter de rug. Niet in het Nederlands, maar wel in de eigen taal. Soms kort, soms al wat langer. Ook zijn er leerlingen die, naast de moedertaal, al eerder een vreemde taal hebben geleerd. We willen onze kinderen dan ook niet het gevoel geven dat zij op nul moeten beginnen. Ze bezitten al de nodige taalcompetenties, maar die moeten nog ‘vertaald’ worden naar de Nederlandse taal. We werken met kleine groepen waarin veel individuele aandacht is voor elk kind. Alles om kinderen zich zo goed mogelijk op hun plek te laten voelen.”
Bij het lesgeven op de openbare, multiculturele basisschool komt meer kijken dan onderwijs alleen. “Je bent leraar, maar tegelijkertijd ook opvoeder en opvanger. Kinderen met een traumatische ervaring hebben iets extra’s nodig om zich voor te bereiden op de rest van hun leven. Onderwijs en méér dus. Ons team is geschoold om kinderen met verschillende levens- en onderwijservaringen op te vangen.”
“We zijn een echte onderwijsplek: als wij kinderen verder willen helpen op school, mogen we de lat hoog leggen. Daarom stellen we doelen. We willen kinderen laten leren, er plezier aan laten beleven en ze zo voorbereiden op de stap naar het vervolgonderwijs. De eerste kennismaking met het Nederlandse onderwijs, vraagt om een ambitieus, sterk en flexibel team en dat hebben we.”
Op basis van een intakegesprek wordt, anders dan bij reguliere basisscholen, een individueel ontwikkelingsperspectief gevormd. Dat betekent dat er voor élk kind een eigen aanbod voorhanden is. “Na een intake verzamelen we zo veel mogelijk relevante informatie van een kind. Via de ouders, maar ook via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). We peilen de beginsituatie door toetsen af te nemen. Door gericht te observeren weten we wat de protectieve en belemmerende factoren zijn. Zo kunnen we kinderen persoonlijk onderwijs op maat bieden.”
Om kinderen te helpen bij het leren van de Nederlandse taal, wordt op Villa Kakelbont thematisch gewerkt. Het lesmateriaal wordt zelf ontwikkeld. Er wordt gewerkt met vijf vaste thema’s: wonen, eten en drinken, gezondheid, dieren en vervoer. "Naast deze vaste thema’s starten kinderen die op onze school binnenkomen met het thema ‘School’. Het onderwijs moet aansluiten bij de beleving en de ervaring van een kind. Door de lessen te koppelen aan een thema, zijn kinderen meer betrokken bij het onderwijsaanbod. We zijn in staat om een krachtige leeromgeving te creëren. Een thema komt overal terug in de school. Aan de muren, in de lessen. Alles om het kind zoveel mogelijk te leren.”